"A meditáció nem változtatja meg az életed. A gondolatcsend és a lelki állapot, amit okoz, az viszont igen!"

Leitner Olga

Kahilife Meditációs Központ
Győr, Lajta u. 10.
Keress bátran!
0036 30/4228136
leitnerolgi@gmail.com

Szavazás

Volt már csoportos meditációs élményed?

Így neveld a GYERMEKEDET, avagy szülőknek és leendő szülőknek...... Tehát mindenkinek!

2015.11.18 14:08

Mindig hálát adok az életem nagyszerű adományáért, fantasztikus lányomért. Közös életünk folyamán rengeteg felismerésre tettem szert általa illetve vele.
Fontossági sorrendet a pontok között nem állítanék fel, és igyekszem röviden, de érthetően fogalmazni.
1, Tekintsd gyermekedet önálló emberi lénynek, ne pedig gyereknek. Mindenkinek van egy sorsa, útja, feladata. Az övé nem a tiéd, neki sajátja van, ebben pedig csak támogathatod.
2, Viselkedj gyermekeddel úgy, mint egy felnőtt emberi lénnyel, vagy ahogy Te szeretnéd, jólesne, ha veled viselkednének. Kérdezd meg tőle a nevén szólítva: "Szia Jázmin. Hogy vagy? Milyen napod volt ma?"
3, Tudasd velük, hogy mindig számíthatnak rád. Teheted ezekkel a szavakkal is! "Jázmin, rám mindig számíthatsz". Lehet nem is figyel erre, de beépül. Ne szólj bele az életébe, csak mond el, hogy ott vagy és segítesz, ha tudsz.
4, Hagyd élni a gyermeked! Mindenkinek joga van ehhez. Senkisem tökéletesen egyforma. Ezt mond is el neki mindig. Mert ti úgy éltek ahogy, azért nem kell elítélni azt, aki másként. Ha Te nem ítélkezel a gyermeked sem fog. Ha te soha, ő is soha!
5, Tudd, hogy gondoskodnod kell róla. El kell indítanod őt a saját útján. Nem élni kell az ő életét, csak elindítani. A gyerek nem befektetés, védelem, eszköz és szórakozás. Inkább felelősség, amit végülis magadért vállalsz, hogy olyan rendbe hozod magad, hogy intő példája lehess egy emberi lénynek egész életed során. Ezen gondolkozz el!
6, Tiszteld a gyermekedet. Ahogy Te is szeretnéd, ha tisztelnének. Ezért kérlek ne hazudj neki. Mert úgyis érzi. Hazug embert, tágabb értelemben, hazug nemzedéket gyártasz. A levét egyébként Te magad fogod meginni, mert a későbbiekben neked fog hazudni. Legyél vele őszinte, mindig. Ha jó, ha rossz dologról van szó. "Kislányom, Anya és apa kapcsolata megromlott, ne gondold azt, hogy ilyen egy párkapcsolat. Szeretjük egymást, mint barátok, de ez nem elég ahhoz, hogy együtt éljünk."
Fontos, hogy Te is tiszteld a szüleidet. Vagy tegyél velük azt, amit Te szeretnéd, hogy a gyermeked tegyen veled. Hidd el, pontosan az fog történni.
7, Ragaszkodj bizonyos dolgokhoz, ami a védelmét szolgálja, de ne dönts helyette. A biztonsági övet mindig be kell kötni. A legjobb, ha Te megteszed. Mert milyen dolog az, hogy rászólsz és Te nem kötöd be? Mutass példát, ami beleivódik majd. Ezek ellenére mindig engedd meg, hogy döntsön. Két dolog közt, még a legegyszerűbb helyzetben is: "Jázmin, a piros vagy a rózsaszín zoknit akarod felvenni? Jázmin, korcsolyázni menjünk vagy biciklizni? Jázmin, csokival eszed a palacsintát vagy lekvárral?"
Ha ezt beleneveled, mindig tudja majd, hogy dönteni kell, de fog tudni dönteni, mégha rosszul is, elfogadja. Ismét dönt!
8, El ne felejtsd, hogy az anya teszi a legnagyobb benyomást a gyerekre. Mutass példát. Csak azt kérd tőle, amit te is megteszel. Ne is kérj semmit, tedd meg te. Ő is azt fogja tenni. Sikertelen ember még sosem nevelt sikereset. Tedd magad sikeressé. Legyél boldog, de ne játszd meg, mert az önámítás a későbbiekben komoly kalamajkához vezet.
9, Mesélj el a gyermekednek magadról mindent. Ne fordítva várd el. Tedd meg. Mond el, ha szomorú vagy és azt is, ha boldog, és mindez miért. "Jázmin, tudod, hogy anya sokat meditál, mert ezt imádja és ez a munkája is, ezért most kellene pár perc csend" Mutasd ki az érzelmeid, bármi legyen is az és ne vonulj el a másik szobába, mert akkor a gyerek érzelmi reakcióktól mentes lesz.. Nem tud majd érezni. Legyél őszinte. Először magadhoz, majd a gyermekedhez.
10, A legnagyobb tanulás szülőnek lenni, de háttal ülve a játszótéren, telefont nyomkodva vagy újságot olvasva nem fog össze jönni. Fordítsd figyelmed gyermeked felé, és csodáld meg őt, a tetteid, kérdezd meg, hogy mit miért tesz és mit gondol közben. Beszélgessetek:
"Anya, szerinted erről a magas falról le tudok ugrani?
- nem tudom Jázmin, mássz fel, nézd meg.
- Anya, ez nem is olyan magas, le tudok, nem kell fognod, csak most még bátorságot gyűjtök! (leugrik)
- Anya, felmehetek megint?
- Persze, gyűjtsd a bátorságod.
- De Anya, hát nem kell, már az előbb összegyűjtöttem. Ha egyszer leugrottam innen, akkor soha többé nem kell már ehhez bátorságot gyűjtenem."
Nagy igazság ugye?
11, Bízz a gyermekedben. Mindenben, amit tesz. Arra, hogy képes megtenni. Ne figyelmeztesd semmire, hisz ő még csak tanuló ebben a világban, te pedig tele tömöd rossz beidegződésekkel. Bízz bennük. Vigyáznak rájuk, nem lesz bajuk. Ésszerű határokon belül. Nagyon nehéz, de egyszerűen ne szólalj meg. Fogd be a szádat.
12, Ne gyűjtögess energiát gyermekedtől beszólogatások által. Ne méltasd őket, akkor inkább ne szólj. Dicsérd meg, és ne azt hangoztasd, hogy Te sem kaptál dicséretet. Nézd meg a saját életed! Olyat akarsz a gyerekednek is? Mert te ugye ezzé váltál, azáltal, amit Te is tenni akarsz vele csak azért, mert Te is azt kaptad! Gondolkozz már!
13, Hallgasd meg a gyermeked, neki is vannak ötletei, véleményei. Mindent másképp látnak és nagyon okosak. Ha ezt teszed, fogsz olyanokat is hallani, amik sokkal ésszerűbbek, mint a Te begyöpösödött sémáid. Higgy nekik! Őket még nem terhelte le negatív érzelmek garmada, sokkal tisztábban látnak dolgokat, mint Te.
14, Nevessetek sokat, viccelődjetek, poénkodjatok..... A jókedv még nem betegített meg senkit és nagyon jó érzés évek múlva vissza emlékezni arra, hogy milyen jót röhögtünk tavaly a koripályán, mikor anya rommá törte magát a jégen!
15, El ne felejtsd, hogy az élethez a kudarc is hozzá tartozik, ezért ne rohanj bőszen a segítségére, nem kell őket megmenteni, ezt csak Te gondolod. Ők sokkal több mindenre képesek, mint gondolnánk. Hagyd, hogy megoldja a szituációt, vagy segítsd rávezetni, kérdezd meg mit érzett, mit csinálna másként, hogy csinálná máskor. A beszélgetés csodákra képes! Ez az élet bármely területére igaz.
16, Végül, de nem utolsó sorban: A gyermeked a te tükörképed. Fedezd fel magad benne. Lásd meg, amit megkell, vedd le a szemüveget. Láss tisztán. A Te gyereked, olyan, mint te, ezért nézz szembe önmagaddal. Ne akard megváltoztatni. Változz meg Te!
Teremts új és csodás nemzedéket. Ezt csak azáltal tudod megtenni, ha szeretettel teli példát mutatsz! A gyermekednek és mindenki másnak! A Többi nem számít!
Szeretettel:
Leitner Olga
kahilife.hu