"A meditáció nem változtatja meg az életed. A gondolatcsend és a lelki állapot, amit okoz, az viszont igen!"

Leitner Olga

Kahilife Meditációs Központ
Győr, Lajta u. 10.
Keress bátran!
0036 30/4228136
leitnerolgi@gmail.com

Szavazás

Volt már csoportos meditációs élményed?

A gyilkos minták, avagy a megfelelni vágyás hosszútávú hatásai!

2017.01.09 09:03

Az útóbbi időben reflektor fény alá vettem a pozitív gondolkodás egy részét, amikoris pozitív mondatokat mondogatunk magunknak nap mint nap, különböző variációkban. Hosszú távra visszatekintő pályafutásom során folyamatosan találkozok azzal, hogy nem minden esetben használnak ezek a nagyra becsült "megerősítések". Elkezdtem feltárni az okot és lám kiderült, hogy nem úgy van ám "ez", ahogy sokan gondolják, és már mondom is, hogy miért. Nézzünk meg egy egyszerű és mindenki számára ismert pozitív mondatot: Okos vagyok! Szóval tán életünk végéig is mondogathatjuk magunknak, ezt a kis mondatocskát, miközben mit sem sejtve taszítjuk magunkat el a minden embert megillető boldogságtól! Mert ugye, mi is az, ha egy olyan dolgot mondasz, amiben egyáltalán nem hiszel? Önámítás, hazugság önmagad felé, önmagad szeretetének a hiánya? Akkor haladunk is a megoldás felé. Mikor nap mint nap pozitív gondolatokat sorolunk fel, de valójában nem hiszünk benne, akkor nem történik más, mint annyiszor figyelmeztetjük magunkat arra, hogy mik nem vagyunk, vagy miben nem vagyunk jók. Ezért történik egy lelki leépülkés hosszú távon, és egy feladás, hogy nem használ......

Használna, ha hinnénk benne, ez esetben hallhattuk gyerek korunkban szülőnktől esetleg tanárunktól, hogy "buta vagy", "lehetne több eszed" stb. Ezzel a beépült mintával az adott pozitív mondat ismételgetése során, egy ellenállás alakul ki benned, mondhatni azt is, hogy egy feszültség. Feszültség, mert nap mint nap azt mondjuk magunknak, hogy okosak vagyunk, bár pontosan tudjuk, hogy hányszor buktunk el felvételiken, állásinterjúkon, az élet apró kérdéseiben. Ami nem probléma, ha lazán vettük, de azért ez sok esetben inkább maradandó: "megint nem sikerült".

Tehát van egy hited, hogy sokszor nem sikerült, illetve, hogy lehetnél okosabb is és mindezek ellenére azt mondogatod magadnak, hogy "okos vagyok". Ez ugye kisgyerekeknél tökéletesen beválik, mert nem kezdik magukat alul értékelni másoknál, no de felnőtt korban azonban nem javít a meglévő leértékeltség érzésen! Sem most, sem pedig egy évnyi pozitív gondolkodás után. Mert a gyökereket kell megtalálni, ahogy betegségnél is, szedhetsz hónapokig köhögés csillapítót, no, de mi lenne, ha megkeresnéd azt problémát, ami a köhögést okozza. Szóval a pozitív gondolkozást megelőzően szükséges volna egy önvizsgálat. Mennyire szereted önmagad? Vajon létezik ember, aki tökéletesen szereti önmagát? Nah igen, erre az egó tökéletes válasza, hogy persze, én igen, akkor tán ezen emberek életében sosem hangzottak el a következőek:

rossz kislány/kisfiú vagy,
ugye megmondtam,
kinek képzeled magad?
hogy merészeled?
nekem te ne feleselj,
nincs igazad,
megérdemled,
csak magadra gondolsz...
Most is biztos vagy abban, hogy szereted önmagad?
A legtöbb ember nem szereti magát, mert nem teheti, mert az önző dolog! Sajnos, pont ezért nem szeretjük magunkat eléggé. Senkit nem hibáztathatsz ezért, és ehhez nem kell bántalmazás áldozatainak lenni. Ez inkább rendszer probléma.
Valószínüleg jelen pillanatban is keményen megküzdesz a döntéseiddel, mert ezeket nem az önszeretetre alapozod. Azért maradsz mindig alul, mert a szeretetet csak akkor kapod, ha megfeleltél másoknak, de ezért meg kellett változnod.
Gondold már át, hogy hányszor nem vagy önmagad, hányszor van az, hogy dühöngsz, hogy nem reagáltál le egy szituációt, hányszor panaszkodsz azért, ahogy bántak veled, holott azért is te vagy a felelős... (Miért engedted?)

Tehát a pozitív gondolkodás kötelező, csak meg kell tanulni, hogy hogyan. Figyelembe véve azt is, hogy mióta gondolkodsz negatívan, illetve hagyni időt a változásnak, ami olyhor pár hónap is akár.

Hangsúlyozva az önismeret fontosságát elkezdheted a pozitív kijelentéseket alkalmazni az erényeid ismételgetésével, majd apránként tegyél hozzá számodra könnyedén elfogadható kijelentéseket. Folyamat és munka ez is, mint minden más az életben! Csak kitartóaknak!

Oldd meg a traumákat és el ne felejtsd, hogy megoldatlan, feldolgozatlan múlttal nem lehet boldog életet élni, mert bármelyik pillanatban feltörhet és kettétörheti az életed! (Akármilyen betegséggel) Képzeld el úgy, mint a flash élményt a drogosok világában.

A meditáció lehet megoldás!